

**Psychedelic Medicine: A New Paradigm in Mental Health** October 25 & 26, 2024 | Virtual, Zoom

## PRELIMINARY PROGRAM AGENDA

## Day 1: Friday, October 25th, 2024 | Zoom | Eastern Daylight Time (EDT) Psychedelic Psychotherapy: History, Clinical Approach and the Evidence

The first day of the conference will feature a variety of Canadian and International experts in the emerging field of psychedelic-assisted psychotherapy. Together we will explore the history of the field, how the therapy is delivered and the current evidence base including risks and benefits, and pathways toward legalization for medical use.

This interactive conference will include ample time for questions and answers and includes breakout rooms to meet fellow attendees to digest the material together.

TIME (EDT)	SESSION DETAILS
<b>09:00 – 09:10 am</b> (10 minutes)	Welcome Remarks
<b>09:10 – 09:20 am</b> (10 minutes)	BREAKOUT DISCUSSION
<b>09:20 – 10:00 am</b> (40 minutes)	THE PSYCHEDELIC RENAISSANCE IN 2024: FROM THEN UNTIL NOW Dr. Emma Hapke
10:00 – 10:15 am	QUESTION & ANSWER
(15 minutes)	Dr. Emma Hapke
10:15 – 10:30 am	Вгеак
10:30 – 11:15 am	AN APPROACH TO PSYCHEDELIC THERAPY: SCREENING, PREPARATION, DOSING AND
(45 minutes)	INTEGRATION
	Dr. Emma Hapke
11:15 – 12:00 pm	WISDOM FROM THE FRONT LINES: INTERVIEW WITH EXPERIENCED PSYCHEDELIC GUIDE
(45 minutes)	Mary Cosimano
<b>12:00 – 12:15 pm</b> (15 minutes)	BREAKOUT DISCUSSION
12:15 – 12:30 pm	QUESTION & ANSWER
(15 minutes)	Dr. Emma Hapke and Mary Cosimano

12:30 – 01:15 pm	Lunch
01:15 – 01:50 pm	MDMA-ASSISTED THERAPY FOR PTSD AND BEYOND: CURRENT EVIDENCE AND
(35 minutes)	Applications
	Dr. Anne Wagner
01:50 – 02:00 pm	QUESTION & ANSWER
(10 minutes)	Dr. Anne Wagner
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	
02:00 – 02:45 pm	PSILOCYBIN THERAPY FOR END-OF-LIFE DISTRESS AND DEPRESSION: FROM EVIDENCE
(45 minutes)	TO MECHANISM OF ACTION
	Dr. Daniel Rosenbaum
00.45 00.00	
02:45 – 03:00 pm	Вкеак
03:00 – 03:30 pm	PSYCHEDELIC THERAPY FOR SUBSTANCE USE DISORDERS
(30 minutes)	Dr. Monique Moller
03:30 – 03:45 pm	BREAKOUT DISCUSSION
(15 minutes)	
03:45 – 04:00 pm	QUESTION & ANSWER
(15 minutes)	Dr. Daniel Rosenbaum and Dr. Monique Moller
04:00 – 04:30 pm	PSYCHEDELICS AND THE CANADIAN LEGAL LANDSCAPE: WHERE DO WE GO FROM
(30 minutes)	HERE?
	John Gilchrist
04:30 – 04:45 pm	QUESTION & ANSWER
(15 minutes)	John Gilchrist
04:45 pm	CLOSE OF DAY 1

## Day 2: Saturday, October 26th, 2026 | Zoom | Eastern Daylight Time (EDT) Integration: From Individual Healing to Collective Well-being

The second day of the conference will dive deep into the topic of integration, learning what can happen after people take psychedelics and how to best support them. We will explore the neuroscience of the integration period in the brain and learn why support during this period is critical. We will then explore integration in groups, how to build resilient communities and how the field is grappling with honouring the Indigneous roots of psychedelic medicine.

The interactive nature of the conference will continue with extended question and answer periods and breakout rooms for smaller group discussions.

SESSION DETAILS
Welcome Remarks
INTEGRATION: CHALLENGING EXPERIENCES AND SUPPORTIVE TECHNIQUES Dr. Marc Aixala
BREAKOUT DISCUSSION
QUESTION & ANSWER
Dr. Marc Aixala
HOW PSYCHEDELICS AFFECT THE BRAIN
Dr. Manesh Girn
QUESTION & ANSWER
Dr. Manesh Girn
LUNCH
BUILDING RESILIENT PSYCHEDELIC COMMUNITIES AND PRACTITIONERS: AN INTERVIEW
WITH SHANNON DAMES
An Interview with Shannon Dames
QUESTION & ANSWER
Shannon Dames
PATIENT AND PROVIDER PERSPECTIVES ON THE SPECIAL ACCESS PROGRAM IN
CANADA: A PANEL DISCUSSION
Andrea Harris, Prachi Soneji, Sabrina Akhtar, and Shawna Alvis
BREAKOUT DISCUSSION

<b>03:00 – 03:15 pm</b> (15 minutes)	QUESTION & ANSWER Special Access Program Panelists Andrea Harris, Prachi Soneji, Sabrina Akhtar, and Shawna Alvis
03:15 – 03:30 pm	Вгеак
<b>03:30 – 04:15 pm</b> (45 minutes)	INDIGENOUS PERSPECTIVES ON PSYCHEDELICS AS MEDICINE: A PANEL DISCUSSION Kim Haxton, Brian Rush, and Francine Douglas
<b>04:15 – 04:30 pm</b> (15 minutes)	QUESTION & ANSWER Indigenous Perspectives Panelists Kim Haxton, Brian Rush, and Francine Douglas
<b>04:30 – 04:45 pm</b> (15 minutes)	CLOSING REMARKS